вівторок, 17 січня 2017 р.

Що краще для початківців: консольні чи віконні застосунки (Windows Forms)?

  В цьому відео я спробую Вам пояснити, чим консольні проекти відрізняються від віконних, ТОБТО WindowsForms, і спробую вас переконати, що починати вчитися програмувати треба, використовуючи WindowsForms, а не консоль. Але, як і в кожному відео з будь-якої серії C#, спочатку ми поглянемо на консоль, а потім перейдемо до WindowsForms.

 

Насправді, програмувати у консолі ми не будемо, я лише розгляну випадок, який, на мою думку, є прикладом того, коли консоль дійсно є кращою.
Натискаємо на меню «Файл» - Створити проект. Вибираємо шаблон «консольний застосунок» і вводимо назву нашого проекту. Після цього натискаємо на кнопку «Окей».
Зараз розбиратися у коді немає потреби. Я вставлю вже заготовлений код та виконаю запуск програми. Для цього натискаємо на кнопку у вигляді зеленої стрілки, що знаходиться у верхній панелі Visual Studio, або ж натискаємо клавішу F5.
Припустимо, що Ви – системний адміністратор, якому неважливий зовнішній вигляд програми, оскільки нею користується лише Ви.

Як бачите, консоль має не надто привабливий вигляд. Припустімо, Ви знаєте вже безліч дуже коротких команд, довжиною у 2-3 символи, які надають доступ до певних функцій цієї програми. Наприклад, ввівши команду «qw», Вам стане відомий стан того, як комп’ютери у локальній мережі завантажують кудись файли.

Звісно, зараз ви бачите майже одні й ті ж псевдодані, які виводяться через безкінечний цикл.
Якщо ж для Вас важливий зовнішній вигляд програми, зручність користування та можливість взаємодії з програмою не лише завдяки введенню символів у консоль, то WindowsForms є кращим вибором. Тому, вважайте, що з консольними проектами ми закінчили. Натискаємо Файл-Створити проект. Консольний проект ми не зберігаємо, тому натискаємо на кнопку «Видалити». Тепер виберемо шаблон «Застосунок WindowsForms». Введіть будь-яку назву проекту. Оскільки я продемонструю примітивне програмування – виведення повідомлення при натиску на кнопку – я назву проект «Button_Demonstration». Натискаємо на кнопку «Окей». Одразу бачимо відмінності від консольних проектів: є не лише вікно з кодом, а й саме графічне представлення програми, що знаходиться у вкладці під назвою «Конструктор»; вікно для вас знайоме, оскільки має стиль операційної системи Windows, і з ним надзвичайно легко взаємодіяти. Також, при створенні проекту основний виконуваний код ми писатимемо не у файл «Program.cs», а у «Form1.cs». Крім того, у «VisualStudio» вже заготовлені усі звичні вам графічні елементи керування у вкладці «Панель елементів», що знаходиться зліва. Якщо така вкладка відсутня, у верхній панелі натискаємо на кнопку «Панель інструментів», або на клавіші Ctrl+Alt+X. Можна також зайти у меню «Вид» і вибрати «Панель інструментів». Вона з’явиться зліва. Щоб панель не забирала місце, слід натиснути на кнопку «автоматично приховувати».
Панель елементів містить різні елементи керування, кожен з яких має свої події, наприклад, для кнопки – це натиск кнопки, наведення на неї курсору, відведення з неї курсору тощо. Щоб додати до форми елемент керування, затисніть необхідний елемент у списку та перетягніть у вікно «Конструктор» у межах форми.
Справа знизу ви можете бачити вікно «Властивості». Якщо вони у Вас не відображаються, зайдіть у меню «Вид» і виберіть «Вікно властивостей». Окрім самих властивостей, ця вкладка також містить події, зокрема Click. Натискаємо двічі – і ось ми вже редагуємо подію «натиск на кнопку». Нам необхідно вивести повідомлення. У консолі ви використовуєте Console.WriteLine та текст повідомлення. У WindowsForms для цього існує MessageBox. Вводимо MessageBox.Show. Відкриваємо дужку, ставимо лапки та вводимо повідомлення. Після цього закриваємо лапки та ставимо закриваючу дужку. Перевіряємо. Як бачимо, програма працює.
Якщо Вам потрібно, аби відображалися номери рядків у коді – заходимо у меню «Сервіс», натискаємо «Параметри». Ставимо галочку біля «Показати всі параметри». Виберіть вкладку «Текстовий редактор» - «Всі мови». Ставимо галочку біля параметру «Номери рядків». 

Натискаємо на кнопку «Окей». Після цього номери рядків з’являться.

Дякую Вам за увагу. Сподіваюся, це відео переконало Вас використовувати для навчання WindowsForms, а не консоль.

Немає коментарів:

Дописати коментар