вівторок, 30 травня 2017 р.

C# — Методи

Сьогодні ми з Вами торкнемося основ програмування: ми розглянемо методи.

Ви їх, звісно, постійно використовуєте, по суті, кожного разу коли вводите ім’я методу та відкриваєте дужки. Наприклад, WriteLine() – метод класу Console; Show(…) – метод класу MessageBox; Split(…),SelectAll(), Find() – методи класу RichTextBox; навіть ToString() – це також метод. Усі ці методи вже вбудовані.
Зараз ми навчимось створювати власні методи.
Метод також називають функцією та підпрограмою. Метод, як правило, складається із:
1)    послідовності операцій для виконання дії
2)    множини вхідних параметрів для налаштування цієї дії
3)    можливо, вихідного значення деякого типу (значення, що повертається).
Спочатку з’ясуємо, навіщо створювати власні методи. Давайте поглянемо на код, що був використаний у попередньому відео (C# — Пошук слів та виділення кольором). При натиску на кнопку до того, як програма почне шукати слова, прибирається кольорове виділення з тексту у RichTextBox за допомогою рядків №24 (richTexBox1.SelectAll();) та 25 (richTexBox1.SelectionBackColor = Color.White;).
Буде корисним дати користувачу можливість просто прибрати виділення з тексту, не виконуючи пошук у ньому. Створимо ще одну кнопку: «Clear». Двічі натиснемо на неї. Ми можемо скопіювати ці два рядки, що виконаються при натиску на другу кнопку. Втім, є економніший та в цілому кращий спосіб. Щоб не дублювати код цілим шматком, помістимо його у метод.
Пишемо «void», назва методу, відкриваємо та закриваємо дужки. Всередину помістимо рядки 24 та 25. Тепер замінимо ці рядки у button1_click викликом нашого методу. Для цього вводимо назву методу, відкриваємо та закриваємо дужки. Цей метод не приймає та не повертає жодних значень, на що і вказує «void».
Я дякую Вам за увагу, шановні читачі.

Немає коментарів:

Дописати коментар